• Haberler
  • Güncel
  • 'OSB'lerde İkiz Dönüşüm Buluşmaları'nın ilk Konya'da yapıldı

'OSB'lerde İkiz Dönüşüm Buluşmaları'nın ilk Konya'da yapıldı

OSBÜK, Türkiye İş Bankası ve Ekonomi Gazetesi iş birliği ile OSB'lerde İkiz Dönüşüm Buluşmaları'nın ilkine Konya OSB ev sahipliği yaptı. Toplantının açılışında konuşan Konya Organize Sanayi Bölgesi ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Memiş Kütükcü, 'OSB'leri destekleyen herkes kazanır' dedi.

'OSB'lerde İkiz Dönüşüm Buluşmaları'nın ilk Konya'da yapıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sanayi işletmelerinin dijital dönüşümü ve yeşil dönüşümü ile ilgili detayların konuşulduğu ‘OSB’lerde İkiz Dönüşüm Buluşmaları’nın ilki, Konya Organize Sanayi Bölgesi (KOSB) Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. 

Toplantının açılışında konuşan Konya Organize Sanayi Bölgesi ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Memiş Kütükcü, organize sanayi bölgelerinde ikiz dönüşüm seferberliği başlattıklarının altını çizerek, “Hedefimiz OSB’lerimizi Türk sanayisinin dönüşümünde öncü hale getirmek” dedi.

"OSB'lerimize yatırıma devam edeceğiz"

754 fabrikanın üretim yaptığı, 65 bin kişinin istihdam edildiği Konya OSB’de hem yeşil dönüşüme hem de dijital dönüşüme örnek çalışmaların yürütüldüğünün altını çizen Başkan Kütükcü, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TSE tarafından belirlenen 4 başlıktaki 40 farklı performans göstergesini eksiksiz yerine getirerek, Türkiye’de Yeşil OSB Sertifikası alan 9 OSB’den biri Konya OSB oldu. Ayrıca hayata geçirdiğimiz; Online Tahsis Sistemimiz, Online Ödeme Sistemimiz, KOS Dijital Haritamız, Katılımcı Bilgi Portalımız, Otomatik Sayaç Okuma Sistemimiz ve 800 kilometre uzunluğundaki fiber optik alt yapımızla dijitalleşme konusuna ciddi yatırımlar yaptık, yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

"Yoğun bir çalışma yürütüyoruz"

Organize sanayi bölgelerinin, Türk sanayisine lokomotiflik yaptığının altını çizen Başkan Kütükcü, Türkiye’nin sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçekleştiren OSB’lerde, 67 binin üzerinde fabrikanın üretim yaptığını ve 2 milyon 600 bin kişiye doğrudan istihdam sağladığını ifade etti. Hedeflerinin OSB’leri dijital dönüşüm ve yeşil dönüşümü kapsayan ikiz dönüşümde öncü haline getirmek olduğunu söyleyen Kütükcü, “Dünyada fiyata dayalı rekabet döneminden, verimliliğe, dijitalleşmeye, daha yüksek katma değerli üretim ve ihracata dayalı rekabet dönemine fiilen geçmiş durumdayız. OSBÜK olarak 81 ilimizdeki 404 OSB’mizin ve 67 bin fabrikamızın bu yeni döneme adapte olmalarına katkı sağlamak için yoğun bir çalışma programı yürütüyoruz. OSBÜK bünyesindeki İhtisas Kurullarımızı çalıştırıyor, eğitimlerimizi, bilgilendirme toplantılarımızı ve iş birliklerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Kurduğumuz OSBÜK Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Merkezimizde, OSB’lerimizin ikiz dönüşümüne rehberlik ediyoruz. Ayrıca OSB’lerimizin dijital dönüşümüne rehberlik edecek 2 bin Dijital Elçi yetiştirdik” diye konuştu.

Kütükcü, OSBÜK ile Türkiye İş Bankası arasında imzalanan protokol kapmasında başlatılan OSB’lerde İkiz Dönüşüm Programı’nın OSB’lerin yeşil ve dijital dönüşümüne önemli katkılarda bulunacağını belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’de üretimi ve OSB’leri destekleyen herkes kazanır. Çünkü, Türkiye üretimle ve ihracatla büyüme rotasını seçmiş bir ülke. Türkiye’nin üreten gücü organize sanayi bölgeleri olarak hedefimiz, Cumhuriyetin ilk yüzyılında olduğu gibi, ikinci yüzyılında da Türk sanayisine lokomotiflik yapma vizyonumuzu geliştirerek sürdürmek. Bu hedefe ulaşmak için üretim dostu olmaya devam edeceğiz.”

300 milyar TL ile Yeşil Dönüşüme katkı 

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz da açılışta yaptığı konuşmada, Anadolu’nun önemli kültür ve ticaret merkezlerinden biri olarak gelişmiş sanayi altyapısına sahip Konya’nın 2023 yılı ihracatının 3 milyar doları aştığını söyledi. Türkiye'nin en büyük 1000 sanayi kuruluşunun 600’den fazlasının OSB’lerde yer aldığını belirten Yılmaz, ihracatta katma değeri yüksek ürünler üretmenin, inovasyonu teşvik etmenin, küresel pazarda söz sahibi olmanın ancak OSB’lerin güçlenmesiyle mümkün olabileceğini ifade etti. Tüm sektörlerde olduğu gibi OSB’lerde de dijital dönüşümün zorunluluk olduğunu ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatına uyum için sanayi kuruluşlarının yeşil dönüşümü iş modellerine entegre etmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, karbonsuzlaşma hedefleri doğrultusunda 2026’ya kadar sürdürülebilir finansman alanına yönelik 300 milyar TL kaynak ile yeşil dönüşüme katkı sağlamayı taahhüt ettiklerini ifade etti.

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgi Yılmaz

"Büyümeye katkı sağlayacak çözümler üretiyoruz"

İş Bankası için KOBİ’lerin ikiz dönüşümünün stratejik bir alan olduğunu belirten Sezgin Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İkiz dönüşüm için şirketlerin dijital ve yeşil dönüşüm yaklaşımlarını bütünsel şekilde ele alması gerekiyor. Şubat ayında MEXT Teknoloji Merkezi iş birliğiyle ‘100 KOBİ’nin İkiz Dönüşüm Yolculuğu projemizi hayata geçirdik. 100 KOBİ’nin dijital ve yeşil dönüşüm yol haritalarının oluşturulması, üretim bantlarının ve yönetsel süreçlerinin dijitalleştirilmesi, enerji verimliliği yatırım ihtiyaçlarının belirlenerek gereken noktalarda finansman desteği sunulması boyutlarını içeren bu dönüşüm projesini, ülkemizin dijital çağın gerektirdiği ivmeyi gösterebilmesi açısından önemli inisiyatif olarak görüyoruz. OSBÜK ile imzaladığımız protokol ile de OSB’lerde faaliyet gösteren işletmelerin yeşil ve dijital dönüşüm projelerine destek sağlamayı, OSB’lere ihracat kredileri, teminat mektubu, ticari kredi kartı gibi finansman ihtiyaçlarının yanı sıra sigorta ve vergi ödemeleri alanlarındaki ürün ve hizmetlerle katkı sunmayı amaçlıyoruz. Önümüzdeki dönemde gerek finansal ve teknolojik çözümlerimizle gerek KOBİ’lerin dijital ve yeşil dönüşümünü güçlendirecek çalışmalarımızla ülkemizin büyümesine katkı sağlayacak çözümler üretmeye devam edeceğiz.”

Program iki ayrı panel ile devam etti 

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen ilk panelin moderatörlüğünü Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ yaptı.  Panelde Kayhan Hidrolik Yönetim Kurulu Başkanı Sevda Kayhan Yılmaz, Daxler Energy Genel Müdürü Yunus Emre Tarhan, KOSGEB Sürdürülebilirlik Destekleri Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Alper Akgül ihracat ve üretimin geleceğini değerlendirdi.

Yatırım Finansman Direktörü Dr. Barış Esen Moderatörlüğündeki ikinci oturumda ise, İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Müdürü Özge Küllah Kurtuluş, MEXT-Satış ve Pazarlama Grup Direktörü Barış Arıkan, Murat Çankırlı İnşaat Makine Genel Müdürü Murat Çankırlı, KOBİ’lerin ikiz dönüşüm sürecine dair değerlendirmelerde bulundu.


 

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme