Konut piyasasında son durum! Kiralık daire sayısı artıyor mu?
Kira sınırının kalkması ve Suriyelilerin geri dönüşlerinin hızlanmasıyla konut piyasası hareketlendi. Kiralık ev stoku artarken, bollaşan konutlar kiralama sürelerini uzattı. Sektör temsilcileri, kira krizinde sona gelindiğini belirtiyor.
Pandemi sonrası hızla yükselen kiralık konut fiyatlarında, yüzde 25 kira sınırının kaldırılması ve Suriyelilerin ülkelerine dönüş sürecinin başlamasıyla birlikte beklenen rahatlama yaşandı. Emlakjet'in 2024 Aralık verilerine göre, Türkiye genelinde kiralık konut ilanlarında dikkat çeken bir artış gözlemlenirken, satılık konut piyasasında da hareketlilik görüldü. Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre uzmanlar, özellikle kiralık konut stoklarının artmasıyla ev bulmanın artık kolaylaştığını vurguluyor.
Buna göre, kiralık konut stoku, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artarken, satılık konut stoku da yüzde 25 oranında yükseldi. İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere üç büyük şehirde ise kiralık konut stokunda yıllık yüzde 50, satılık stokunda da yüzde 25 artış kaydedildi. Sektör uzmanlarına göre, artık kiralık ev bulamama sorunu sona erdi. Bollaşan evlerle birlikte kiralama süreleri de 1 aydan 3 aya çıktı.
HAREKETLİLİK YÜZDE 14 ORANINDA ARTTI
Verileri değerlendiren Emlakjet CEO'su Tolga İdikat, yüzde 25 kira sınırının kaldırılmasıyla birlikte, özellikle kiralık konut stoklarında belirgin bir hareketlilik yaşandığını söyledi. Sınırlamanın kalkmasından önce kiralık stoklarda düşüş gözlemlenirken, bu karar sonrası stokların bir önceki aya kıyasla yüzde 14 oranında arttığını ifade eden İdikat, "Diğer yandan, Suriyelilerin ülkelerine dönüş süreci de konut piyasasında etkisini gösterdi. Kasım ayı itibarıyla geri dönüşlerin başlaması, göç yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerde kiralık talebini bir miktar azaltarak stokların geçici olarak artmasına yol açtı" diye konuştu.
DEPREM KONUTLARI DA ARZIN ARTIŞINA SEBEP OLDU
Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ali Taylan da hem Suriyelilerin yavaş yavaş ülkelerine dönmeye başlaması hem de özellikle depremin yaşandığı Gaziantep, Urfa, Malatya, Kahramanmaraş gibi şehirlerde deprem konutlarının teslim edilmesiyle, özellikle kiralık konut arzında artış yaşandığını söyledi. Ayrıca deprem nedeniyle Ankara, İstanbul, Antalya, Mersin gibi şehirlere gidenlerin de yavaş yavaş kendi memleketlerine dönmeye başladığını belirten Taylan, bu durumun da kiralık fiyatlarını aşağı çekmeye başladığını söyledi. Dolayısıyla Türkiye genelinde artık çok rahat kiralık konut bulunabildiğini dile getiren Taylan, "Bu yıl kiralarda en fazla yüzde 58'lik bir artış yaşanır. Düşen enflasyonun etkisiyle gelecek yıl ise artışın yüzde 25-30 arasında olmasını bekliyoruz. Dolayısıyla konutta kira krizi ortadan kalktı diyebiliriz" dedi.
SATILIKTA YÜZDE 35 ARTIŞ
Hacı Ali Taylan, kiralığın yanı sıra satılık konut tarafına da bakıldığında düşen mevduat faizleri nedeniyle buradaki paranın konuta kaymaya başladığını söyledi. Taylan, "Dolayısıyla satış tarafı da kötü değil. Ancak bundan sonra satılık tarafında da eskisi gibi artış olmaz. En fazla yüzde 15-35 arasında bir artış yaşanabilir" dedi.