TKYD Anadolu Panelleri'nin dördüncüsü Konya'da yapıldı
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği tarafından düzenlenen 'Anadolu Panelleri'nin dördüncüsü, Kona Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde 'Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Kurumsal Yönetim Uygulamaları' semineriyle gerçekleştirildi.
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) tarafından, Garanti BBVA ve Ekonomi Gazetesi iş birliğiyle, Konya Sanayi Odası (KSO) ev sahipliğinde düzenlenen ‘Anadolu Panelleri' programı kapsamında 'Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Kurumsal Yönetim Uygulamaları' semineri yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Seminere, Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya, Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, ASKON Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı, Yıldız Pul-Vaden Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Acar ile çok sayıda iş insanı ve basın menupları katıldı.
“Kurumsallaşma kavramı hakim olmalı”
Panelin açılış konuşmasını yapan KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya'nın sanayi gücüne vurgu yaparak, “Konyamız 12 organize sanayi bölgesi, 120'den fazla sanayi sitesi ve farklı sektörlerde üretim yapan yüzlerce işletmesiyle Türkiye'nin öncü sanayi merkezlerinden biri olmuştur. Şehrimiz 3.3 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor. Türkiye'nin dördüncü büyük makine ihracatçısıyız. Otomobil endüstrisinde en fazla ihracat yapan yedinci şehiriz. Teknoloji imalat oranlarına baktığımızda, düşük teknolojiden büyük oranda çıkmış bulunuyoruz” dedi.
Konyadaki şirketlerin neredeyse tamamının aile şirketi olduğunu ifade eden Büyükeğen, “Şehrimizdeki şirketlerde artık iyi eğitimler almış ikinci ve üçüncü kuşakların iş başında olduğunu görüyoruz. Aile şirketlerimizde sürdürülebilirliği sağlamak için kurumsallaşma ve aile anayasası gibi kavramların daha hakim olması gerektiği bir dönemin içerisindeyiz. Şirketleri dedelerimiz, babalarımız kurmuş ve büyütmüş olabilir. Fakat bu şirketler artık toplumun ve ülkenin milli değerleri haline gelmiştir. Hepimiz bu sorumlulukla hareket etmeli, kurumsal yönetim anlamında gereken tüm adımları atmalıyız. Sürdürülebilir olmayan ve kapanan sadece bir şirket değil ülkemizin bir değeridir. Üretimi destekleyen ve sürdürülebilir kılan tüm yapıların canlı tutulması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
“Amacımız güçlü şirketler yaratmak”
Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya ise yaptığı konuşmada hızlı bir dönüşümün yaşandığı ve dinamiklerin çok fazla olduğu gelişmekte olan bir ekonomimiz olduğunu söyedi. Kaya, sözlerine şöyle devam etti: “Şirketlerimiz bu ortamda istihdamla ve ihracatla ülkemiz ekonomisini ayakta tutuyor. Ancak maalesef ki araştırmalar bu şirketlerimizin ortalama ömrünü 25-30 yıl arasında gösteriyor. Zorlukla kurulan, büyüyen nice şirketimizi daha olgunluk dönemine girmeden, 2. nesle aktarmadan kaybediyoruz Büyümeyi sürdürürken şirketi kuşaktan kuşağa aktarmak için daha profesyonel ve kurumsal bir yapı şart. Amacımız imkanlarımızı kullanarak daha güçlü ve uzun ömürlü şirketler yaratmak üzere adımlar atmak. Dünya ile rekabet edebilecek güçlü şirketlere ihtiyacımız var.”
“Belirsizlik geleceği görmemizi engelliyor”
Kurumsal yönetim konusu hayatımızın önemli bir parçası olduğunu vurgulayan TKYD Başkanı Tamer Saka, “İçinde bulunduğumuz değişim ve belirsizlik sürecinde geçmiş bilgilerimiz geleceği açıklamakta yetersiz kalmaya başladı. Artık birbiriyle ilişkili çok karmaşık problemlerle karşı karşıyayız. İçinde bulunduğumuz coğrafyada gelişmeler, Asya'daki, Avrupa'daki gelişmeler ortada. Yarın sabaha nasıl uyanacağız bilmiyoruz. Ticarette üretim ve tedarik zincirleri nereye evirilecek bilmiyoruz. Bugün teknolojinin iş hayatına etkisini, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik konularını konuşuyoruz. Bütün bu değişimler bizlerin alışık olduğumuz iş yama şekillerini geçersiz kılıyor. Bu sebeple şirketlerimizin başarılı olabilmesi için mutlaka yönetim felsefesini geliştirmesi lazım. Değişen ortamı doğru okuyarak, kendimize yeni pozisyonlar belirleyerek hep beraber başarılı olalım. Bugün Türkiye 10 bin dolar milli gelirle sıkışmış bir ekonomiye sahip. Bu rakamları 20-30 bin dolarlara çekmek bizim elimizde. Rekabetçi bir maratonda başarılı olabilmek için kurumsal yönetim çok önemli” diye konuştu.
“Şirketlerimizi yüzde 99'u aile şirketi”
Konuşmaların ardından ‘Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Kurumsal Yönetim Uygulamaları' seminerine geçildi. Seminerin Moderatörlüğünü Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar yapı.
TKYD Başkanı Tamer Saka, seminerde yaptığı konuşmada, aile şirketlerinin kurumsallaşmasındaki öneme değinerek, “Türkiye'deki şirket yapılarımızın yüzde doksan dokuzu aile şirketi. Kurumsallaşma olmazsa şirketleri idare etmek mümkün olmaz. Kurumsallaşma boyutunun ne olacağı konusu şirketin hangi evrede olduğunun iyi değerlendirmesi ile alakalı. Ana hedefimiz şirketlerimizle ailelilerimizi ayrıştırmak olmalı. Varlıklarımızı yönetiyoruz ama işimizi de yönetmemiz lazım. Biz iş için aile planlaması değil aile için iş planlaması yapıyoruz. Aileyi işin merkezine koymak yapılan en büyük hata” şeklinde konuştu.
“Gelişen firmalar örek alınmalı”
Yıldız Pul Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Acar ise seminere aile şirketi temsilcisi olarak katıldı. Acar, “Kurumsallaşma şirketlerimizde önemli. Ama şirketin yapısına göre gereğinden fazla kurumsallaşmak da bürokrasiyi getirir. Şirketlerin uzun ömürlü olabilmeleri için ortak akılla hareket etmeleri gerekiyor. Türkiye'de gelişen firmalardan örnek alarak, dengeli bir kurumsallaşma modeli oluşturmalılar İnsanlar ölür, şirketler batar. Bu anlamda aile şirketleri çok çabuk büyüyen ama aynı hızla da yok olan şirketlerden. Şirketler doğru yönetilmediğinde ve kurumsallaşmayı başaramadığında batar” dedi.
“Hangi hatayı yapmamamız gerektiğini bilmeliyiz”
Seminer konuşmacılarından İstanbul Ekonomi Araştırma Yönetici Ortağı ve TKYD Ekonomi Danışmanı Can Selçuki ise, “Merkez bankalarının bilanço küçültmesi ve likidite azaltması ile beraber Türkiye gibi iç talep ve dış sermaye büyüme modelini benimsemiş ülkeler zora girdi. Türkiye gerçekten zor bir dönemden geçiyor. İlerleyen süreçte düzlüğe çıktığımızda hangi hatayı yapmamamız gerektiğini iyi bilmemiz lazım. Türkiye'de ekonomiyi dışa daha az bağımlı hale getirmemiz lazım. Bunu için de yapısal dönüşümleri yapmamız gerekiyor” ifadelerini kulllandı.
“Şirketlerin yönetimi güvenilirliğinde önemli bir etken”
Garanti BBVA KOBİ Bankacılığı Pazarlama Direktörü Nurdan Tunay Günaylı yaptığı konuşmada, kurumsallaşmanın şirketlerin kaynak kullanımında bir değer oluşturduğunu belirterek “Kurumsal yönetim kavramı içerisinde adil, şeffaf, hesap verebilir ve sorumlu bir şekilde düzenlenmesi gibi dört temel başlık var. Böyle bir yapıdaki şirketin kuşaklar arsındaki geçişi kolaylaşıyor ve uzun vadede güven unsuruyla birlikte büyümeye katkı sağlıyor. Bizim gibi banka ve finans kurumları da kurumsallaşmayı başaran şirketleri, çok daha olumlu ve daha uzun soluklu ilişkiye dayanır şeklinde görüyor. Şirketlerin güvenilirliği finansal yapısı kadar yönetim yapısıyla da ilgili” dedi.