Emeklilikte yeni dönem başlıyor! Hükümet yeni programı hayata geçirecek

Hükümet, emeklilik gelirlerini artırmak amacıyla kapsamlı bir reformu hayata geçirecek. 2025 yılının dördüncü çeyreğinde uygulanmaya başlanacak Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile mevcut Otomatik Katılım Sistemi'nin işveren katkılarıyla genişletilerek ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülmesi hedefleniyor.

Yeni sistem, emeklilik dönemindeki gelir kaybını dengelemeyi amaçlayan bir model olarak tasarlanıyor. TES, emeklilik maaşının yanı sıra ek gelir sağlamakla birlikte, hane halkının tasarruf yapma fırsatını da artıracak.

DEVLET KATKI SAĞLAYACAK

Ekonomim.com'da yer alan habere göre; TES ile çalışanlar, işverenler ve devlet, bireysel emeklilik hesaplarına nakdi katkılarda bulunacak. Çalışanın brüt maaşından yapılacak kesintilere ek olarak, işverenin belirli bir oranda katkıda bulunması bekleniyor. Ayrıca, işverene bu katkı için devlet tarafından destek sağlanacak, böylece sistem bir ikinci basamak emeklilik olarak tanımlanacak.

Örneğin, bir çalışanın maaşından 500 TL kesildiğinde, işverenden de aynı tutarda destek ödenecek. Devlet katkısıyla birlikte toplam tutar çalışanın emeklilik hesabına aktarılacak. Taslağa göre, işverenler her ay çalışanların maaşlarının yüzde 8.33'ünü tazminat olarak ödeyecek ve bu tutar çalışanın kişisel hesabında birikecek.

KAPSAM VE ŞARTLAR

TES, 4/A'lı işçiler ve 4/C'li memurları kapsayacakken, 4/B (Bağ-Kur) statüsündeki çalışanlar sistem dışında kalacak. Emeklilik şartlarını yerine getirmeyenlerin sistemden çıkışı, belirli koşullara bağlanacak.

TAZMİNAT ÖDEMELERİ

TES ile birlikte, kıdem tazminatları işten ayrılma durumunda alınamayacak. Ancak, çalışanlar emeklilik dönemlerinde kıdem tazminatlarını alabilecekler. 60 yaşına kadar işten ayrılan katılımcılar, kıdem tazminatlarının belirli bir oranını alabilecek ve kalan kısmını emeklilik şartlarını sağladıklarında alabilecekler.

SİSTEMİN GELİŞTİRİLMESİ

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, tasarruf bilincini ve finansal araç yetkinliğini artırmak amacıyla bireysel emeklilik ve otomatik katılım sistemini geliştirecek düzenlemeleri içeriyor. Otomatik Katılım Sistemi, işveren katkılarıyla ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülecek. Ayrıca, Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki yatırım fonları, katılımcı birikimlerine daha fazla değer katacak şekilde yeniden düzenlenecek. OKS katılımcıları, BES emeklilik fonlarına erişim imkânı elde edecek ve sistemin cazibesi artırılacak.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme